Vrijspraak valsheid in geschrift door medeoprichter trustkantoor

Op 14 februari 2018 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak over valsheid in geschrift.

Vrijspraak valsheid in geschrift door medeoprichter trustkantoor

De verdachte stond in deze zaak terecht voor valsheid in geschrift. In deze zaak ging het om vijf mannen (waaronder verdachte) die met elkaar in contact zijn gekomen om gezamenlijk een bedrijf op te richten, met het doel om een trustvergunning aan te vragen. Eén van deze mannen heeft de aanvraagformulieren ingevuld, terwijl zij er allemaal bij betrokken zijn geweest. De verdachte en de overige 4 mannen waren zich ervan bewust dat een rol van de verdachte als aandeelhouder, bestuurder, commissaris of medebeleidsbepaler binnen het bedrijf zou meebrengen dat hij een betrouwbaarheidsonderzoek zou moeten ondergaan, die hij waarschijnlijk niet zou doorstaan doordat hij op dat moment verdachte was in een strafrechtelijk onderzoek. Als gevolg hiervan zou er geen vergunning zijn afgegeven om als trustkantoor te opereren.

 

Standpunt rechtbank Amsterdam

De rechtbank Amsterdam stelde zich de vraag of de verdachte zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrift. Hierbij gaat het erom of de verdachte bij het aanvragen van de vergunning opzet had om valse informatie te verstrekken en hij daarnaast wist dat zijn rol in werkelijkheid die van beleidsbepaler binnen het bedrijf zou zijn en hij dit bij de vergunningsaanvraag bewust heeft verzwegen. De rechtbank Amsterdam is van oordeel dat de enkele betrokkenheid van de verdachte bij het bedrijf niet voldoende is om aan te nemen dat de verdachte op het moment van de vergunningsaanvraag kwade intenties had.

Daarnaast stelt de rechtbank Amsterdam dat de verdachte degene is geweest die een ander persoon heeft benaderd met de vraag of hij aandelen wilde kopen van het bedrijf. Deze persoon deed dit, bij wijze van vriendendienst, zoals hij heeft verklaard. Ondanks dat het voor iedereen duidelijk was dat de verdachte in de toekomst aandelen wilde overnemen, maakt het verdachte nog geen middellijk aandeelhouder.

Al met al komt de rechtbank Amsterdam niet tot een bewezenverklaring van valsheid in geschrift en spreekt de verdachte dan ook vrij.

 

Strafrechtadvocaat valsheid in geschrift Amsterdam

Indien u zelf verdacht wordt van valsheid in geschrift kunt u zich laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor valsheid in geschrift direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Amsterdam! Wellicht kan er ook in uw strafzaak vrijspraak worden bereikt!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op