Meerdere trappen tegen het hoofd wordt aangemerkt als poging tot doodslag

De rechtbank Amsterdam heeft op 24 januari 2018 uitspraak gedaan in een zaak over poging doodslag.

Meerdere trappen tegen het hoofd wordt aangemerkt als poging tot doodslag

De verdachte in deze zaak werd verdacht van poging tot doodslag, door het slachtoffer, terwijl hij op de grond lag, in het gezicht en tegen het hoofd te trappen. Subsidiair is zware mishandeling ten laste gelegd en meer subsidiair een poging om het slachtoffer zwaar te mishandelen.


Standpunt strafrechtadvocaat poging doodslag

De advocaat van de verdachte bepleit dat uit de bewijsmiddelen blijkt dat de verdachte het slachtoffer tegen het hoofd heeft getrapt, maar dat de verdachte nooit de wil heeft gehad om hem te doden, waardoor volgens de advocaat geen sprake is van (vol) opzet. Evenmin is er sprake van voorwaardelijk opzet op de dood aldus de raadsman, doordat daarvoor is vereist dat er een aanmerkelijke kans was dat het slachtoffer zou overlijden als gevolg van het geweld en die kans moet door de verdachte bewust zijn aanvaard. De advocaat stelt dat van deze aanmerkelijke kans geen sprake was, waardoor de verdachte die kans ook niet bewust heeft aanvaard. Tot slot bepleit de strafrecht advocaat dat de verdachte als gevolg van zijn alcoholgebruik een gestoorde wil had, hij is nooit eerder zo agressief geworden van alcohol, waardoor dit voor hem niet voorzienbaar was.

 

Oordeel rechtbank Amsterdam

Het slachtoffer liep in de desbetreffende nacht door de binnenstad van Amsterdam, toen hij op enig moment door de voor hem onbekende verdachte naar de grond werd gewerkt. Terwijl het slachtoffer op de grond lag hebben zowel de verdachte als de medeverdachte geweld tegen hem gebruikt. Als gevolg van dit geweld heeft het slachtoffer een schedelfractuur en een kleine bloeding in de hersenen opgelopen.

De rechtbank Amsterdam acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot doodslag. De rechtbank Amsterdam stelt hiertoe dat uit getuigenverklaringen blijkt dat de verdachte met geschoeide voet, terwijl het slachtoffer op de grond lag, hard tegen zijn hoofd heeft getrapt. Deze trap is door getuigen vergeleken als het met een aanloop geven van een trap tegen een voetbal. Daarnaast blijkt uit een getuigenverklaring dat de verdachte met zijn voet in het gezicht van het slachtoffer heeft geschopt. De rechtbank in Amsterdam stelt dat het met een geschoeide voet en het met kracht geven van een trap tegen het hoofd en het stampen in het gezicht, terwijl het slachtoffer weerloos op de grond ligt, de aanmerkelijke kans met zich meebrengt dat het slachtoffer door dit geweld kan overlijden. Deze aanmerkelijke kans is door de verdachte aanvaard, waardoor kan worden geconcludeerd dat de verdachte voorwaardelijk opzet had op het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel bij het slachtoffer. De verdachte heeft zich zelf in deze situatie gebracht, door vrijwillig drank te drinken. De rechtbank Amsterdam acht niet wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het slaan en stompen in het gezicht van het slachtoffer, omdat niet is gebleken of de verdachte of de medeverdachte dit geweld heeft gepleegd, van dit deel van de tenlastelegging wordt de verdachte dan ook vrijgesproken.

Al met al komt de rechtbank Amsterdam tot een bewezenverklaring van poging doodslag en veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren. Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen van € 6.806,61.

 

Advocaat poging doodslag Amsterdam

In deze zaak is door de rechtbank Amsterdam bepaald dat het geven van meerdere trappen tegen het hoofd wordt aangemerkt als poging tot doodslag. Wordt u zelf verdacht van poging tot doodslag? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan. De advocaat zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor poging doodslag werkzaam in onder andere Amsterdam direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk en op basis van pro deo.

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op