Poging zware mishandeling door slaan met bierflesje

De rechtbank Amsterdam heeft op 14 maart 2018 uitspraak gedaan in een zaak over poging zware mishandeling, doordat het slachtoffer werd geslagen met een bierflesje.

Poging zware mishandeling door slaan met bierflesje

De verdachte stond in deze zaak terecht voor poging zware mishandeling. Hij werd ervan verdacht dat hij heeft geprobeerd het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel toe te brengen door hem met een bierglas tegen zijn hoofd te slaan.

 

Oordeel rechtbank Amsterdam

De rechtbank Amsterdam stelt op grond van de bewijsmiddelen het navolgende. Het slachtoffer was op de dag van het incident met zijn vrienden en een vriendin in een bar in Amsterdam. Het slachtoffer zag dat de verdachte zich apart gedroeg en steeds dichter bij zijn vriendin kwam staan. Als gevolg hierop heeft het slachtoffer de verdachte bij zijn schouders gepakt en weggeduwd. Hierdoor ontstond geduw en getrek, waarbij mensen hielpen om de verdachte naar buiten te duwen. Het slachtoffer zag eenmaal buiten dat de verdachte en glas pakte en het in de richting van zijn hoofd bewoog. Vervolgens voelde hij een pijnsteek bij zijn linkeroor en zijn oor bloedde. De getuigen hebben verklaard dat zij zagen dat de verdachte handtastelijk werd naar hun vriendin en dat het slachtoffer daar wat van heeft gezegd en dat de verdachte naar buiten werd begeleid. Eenmaal buiten werd de verdachte boos, pakte een bierglas en sloeg dit glas kapot op het gezicht van hun vriend. De verdachte heeft toegegeven dat hij heeft geslagen met een glas.

De rechtbank Amsterdam stelt dat de verdachte het slachtoffer met een glas tegen het hoofd heeft geslagen, kennelijk met veel kracht, want daardoor is het glas kapot gegaan. Door deze handelingen heeft de verdachte bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel kon oplopen. De rechtbank Amsterdam acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging zware mishandeling.

 

Noodweer/noodweerexces?

De strafrechtadvocaat van de verdachte heeft bepleit dat er sprake was van noodweer, dan wel noodweerexces. De verdachte heeft met het glas geslagen, omdat hij zich moest verdedigen tegen een ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding van eigen lijf. Hij was door meerdere mensen omringd en voelde zich ernstig in het nauw gedreven, ook is hij in zijn maag en tegen zijn been gestompt. Ook vertelde de verdachte dat hij een vuist in zijn rug voelde. Deze situatie was volgens de advocaat zo dreigend dat hij zich mocht verdedigen. Wanneer de rechtbank Amsterdam vindt dat de verdediging niet proportioneel was, dan is de overschrijding het gevolg van een hevige gemoedstoestand, die is ontstaan door de stomp in de maag van de verdachte. De verdachte heeft een stoma en een stomp op de maag zorgt voor een verhoogd risico op een buikwandbreuk of infecties.

De rechtbank Amsterdam oordeelt dat er geen sprake is van noodweer, dan wel noodweerexces. De verdachte is de enige die heef gesteld dat hij is geslagen en gestompt en zijn verklaringen zijn hieromtrent niet consistent. Geen van de getuigen heeft gezien dat de verdachte is gestompt of geslagen en het slachtoffer verklaart dat hij de verdachte niet heeft geslagen en niet heeft gezien dat de verdachte door iemand is geslagen. Hierdoor bestond er voor de verdachte geen noodzaak om zich te verdedigen tegen een ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.

De rechtbank Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 83 dagen.

 

Advocaat poging zware mishandeling Amsterdam

Wordt u zelf verdacht van poging zware mishandeling? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan. De advocaat zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor poging zware mishandeling werkzaam in onder andere Amsterdam direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vast tarief en op basis van pro deo. 

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op