Veroordeling vernieling van snorfiets en auto

De rechtbank Amsterdam heeft op 26 januari 2018 uitspraak gedaan in een zaak over vernieling.

Veroordeling vernieling van snorfiets en auto

De verdachte in deze zaak stond terecht voor diefstal en vernieling van een snorfiets en een auto.

 

Standpunt strafrechtadvocaat vernieling

De advocaat heeft vrijspraak bepleit ten aanzien van de diefstal. De raadsman stelt immers dat de herkenning door de politieagent is gebaseerd op één foto en er zijn te algemene kenmerken genoemd. Ook zijn er naar het oordeel van de advocaat verschillen te zien tussen de dader op de foto’s in het dossier en de verdachte.

 

Oordeel rechtbank Amsterdam

De rechtbank Amsterdam volgt het standpunt van de advocaat en spreekt de verdachte vrij van diefstal. De rechtbank Amsterdam stelt immers dat de politieagent een lijst heeft gezien met foto’s en de verdachte heeft herkend als dader. Deze herkenning kan niet worden gevolgd omdat deze is gebaseerd op één foto en de omschrijving van de vergelijking beperkt is. De gezichtskenmerken van de dader die de politieagent noemt als gelijkend aan die van de verdachte zijn onvoldoende specifiek, waardoor de rechtbank Amsterdam deze herkenning niet met voldoende mate van zekerheid kan aannemen. Ook andere agenten hebben, na herkenning van de dader door de andere politieagent, de beelden bekeken. Door het ontstane verwachtingseffect kan niet met zekerheid worden gezegd dat de herkenningen betrouwbaar zijn. Al met al acht de rechtbank Amsterdam niet bewezen dat de verdachte de persoon is op de foto’s en spreekt de verdachte vrij van diefstal.

De rechtbank Amsterdam acht de vernieling van de snorfiets en de auto wel bewezen. Hierbij wordt verwezen naar de aangiftes, verklaringen van getuigen en de bekennende verklaring van de verdachte. De verdachte wordt wel vrijgesproken van de vernieling aan de fiets en de plantenbank, nu over deze eventuele schade aan de voorwerpen niets in het dossier is opgenomen. De rechtbank Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 2 weken en een schadevergoeding van 1000 euro en een schadevergoeding van 116 euro.

 

Strafrechtadvocaat vernieling Amsterdam

Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor vernieling direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Amsterdam!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op