Annulering pelgrimsreizen naar Mekka leidt tot veroordeling verduistering

De rechtbank Amsterdam heeft op 7 maart 2018 uitspraak gedaan in een zaak over verduistering.

Annulering pelgrimsreizen naar Mekka leidt tot veroordeling verduistering

De verdachte werd verdacht van oplichting en verduistering. De verdachte (destijds eigenaar van een reisbureau) werd er kort gezegd van verdacht dat hij verschillende personen over meerdere perioden heeft opgelicht door hen te laten betalen voor pelgrimsreizen naar Mekka zonder dat de reizen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Ook werd de verdachte ervan verdacht dat hij de geldbedragen, die de personen hebben betaald om een reis naar Mekka te maken, heeft verduisterd.

 

Standpunt strafrechtadvocaat verduistering

De strafrechtadvocaat heeft vrijspraak bepleit ten aanzien van de oplichting. Ten aanzien van de verdenking van verduistering stelt de advocaat dat de verdachte geen opzet heeft gehad op de wederrechtelijke toe-eigening van de bedragen die hij heeft gekregen van de slachtoffers. De verdachte heeft toegezegd de ontvangen bedragen terug te zullen betalen en uit niets blijkt dat hij dit niet heeft gedaan.

 

Oordeel rechtbank Amsterdam

De rechtbank Amsterdam is het met de strafrechtadvocaat eens dat de oplichting niet kan worden bewezen. Er is immers niet gebleken dat de verdachte voorafgaand aan het ontvangen van de verschillende bedragen de intentie had om zich wederrechtelijk te bevoordelen. Na annulering zijn immers gehele of gedeeltelijke terugbetalingen door verdachte gedaan.

De rechtbank Amsterdam acht de verduistering wel bewezen. Gelet op het lange tijdsverloop tussen het moment dat de verdachte van de slachtoffers geldsommen heeft ontvangen voor een pelgrimsreis naar Mekka en het niet dan wel niet geheel terugbetalen van dat geld is de rechtbank Amsterdam van mening dat de verdachte opzet heeft gehad op de wederrechtelijke toe-eigening van de geldsommen. Uit het tijdsverloop kan en mag worden afgeleid dat verdachte zich als heer en meester over deze geldbedragen is gaan gedragen, aldus de rechtbank Amsterdam. De rechtbank Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van één maand, met een proeftijd van twee jaren en tot betaling van een schadevergoeding van € 1000,00 en € 740,00.

 

Strafrechtadvocaat verduistering Amsterdam

Indien u zelf verdacht wordt van verduistering kunt u zich laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor verduistering direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Amsterdam!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op