Zes maanden gevangenisstraf voor verboden wapenbezit en hennep

De rechtbank Amsterdam heeft op 5 april 2018 uitspraak gedaan in een zaak over verboden wapenbezit. 

Zes maanden gevangenisstraf voor verboden wapenbezit en hennep

Aan de verdachte is in deze zaak ten laste gelegd dat hij een pistool en/of munitie, te weten twee Browning patronen en/of vier Makarov patronen voorhanden heeft gehad. Daarnaast werd de verdachte ervan verdacht dat hij opzettelijk aanwezig heeft gehad ongeveer 34,64 gram hennep.

 

Standpunt strafrechtadvocaat verboden wapenbezit

De verdachte is staande gehouden, omdat hij te hard reed. Tijdens het onderzoek dat daarop volgde hebben de agenten het pistool, de munitie en de hennep aangetroffen. De advocaat is van mening dat de staandehouding en het onderzoek naar zijn identiteitsbewijs onrechtmatig waren, doordat de politieagenten vanuit hun positie niet konden zien dat de verdachte te hard reed. De verdachte is, zonder dat er sprake was van een redelijk vermoeden van schuld, staande gehouden. Daarnaast heeft de verdachte verklaard dat hij het vuurwapen enkel vervoerde.  De strafrechtadvocaat stelt dat de verklaring die verdachte hierover heeft afgelegd bij de politie niet zonder meer ongeloofwaardig is.

 

Oordeel rechtbank Amsterdam

De rechtbank Amsterdam oordeelde dat de staandehouding rechtmatig heeft plaatsgevonden. De politieagenten hebben de verdachte een stopteken gegeven in het kader van de Wegenverkeerswet 1994 en hebben een onderzoek verricht naar het rijbewijs van de verdachte. Op grond van de Wegenverkeerswet 1994 is de politie bevoegd om een stopteken te geven en de verdachte naar zijn rijbewijs te vragen. Dat er ook een verdenking ontstond van een strafbaar feit, te weten te hard rijden, doet aan deze bevoegdheid niet af. Het maakt voor de bevoegdheid niet uit of de politieagenten konden zien of de verdachte te hard reed. De rechtbank Amsterdam acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan hetgeen hem ten laste is gelegd.

De rechtbank Amsterdam veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren. Ook verklaarde de rechtbank Amsterdam het pistool onttrokken aan het verkeer.

 

Strafrechtadvocaat verboden wapenbezit Amsterdam

Deze zaak is een goed voorbeeld van het feit dat er zware straffen staan op verboden wapenbezit. Indien u zelf verdacht wordt van verboden wapenbezit kunt u zich laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor verboden wapenbezit direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Amsterdam!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op