Veroordeling voor verdachte die motoragent van motor probeert te trappen

Op 9 februari 2018 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak over poging zware mishandeling.

Veroordeling voor verdachte die motoragent van motor probeert te trappen

De verdachte stond in deze zaak terecht voor poging zware mishandeling. De verdachte heeft tijdens een politieachtervolging tegen een politiemotor aangetrapt, waardoor het slachtoffer op die rijdende motor uit balans raakte.

 

Pleidooi strafrechtadvocaat

De advocaat van de verdachte stelt dat terughoudend moet worden omgegaan met processen-verbaal die zijn opgemaakt door verbalisanten die zelf het slachtoffer zijn in de strafzaak zoals hier het geval is, wat blijkt uit jurisprudentie. De advocaat stelt dan ook dat er geen objectief steunbewijs voorhanden is. Daarnaast heeft de advocaat bepleit dat een aanmerkelijke kans op een aanrijding of val ontbrak, er was immers geen sprake van een hoge snelheid (40 km/u) en de agent had de motor snel weer onder controle.

 

Standpunt rechtbank Amsterdam

De rechtbank oordeelt dat het standpunt van de advocaat juist is en dat terughoudend moet worden omgegaan met processen-verbaal die zijn opgemaakt door verbalisanten die zelf het slachtoffer zijn. De rechtbank oordeelt echter dat in deze zaak de verklaring wordt ondersteund door een verklaring van een andere verbalisant. De rechtbank oordeelde daarnaast dat uit de bewijsmiddelen is gebleken dat de verdachte meermalen naar de politiemotor heeft getrapt bij een snelheid van ongeveer 40 km/u op een drukke rijbaan. De motor werd geraakt en raakte uit balans, terwijl er op dat moment een auto de motor tegemoet kwam. Ook blijkt uit de bewijsstukken dat de motoragent meermalen heeft moeten corrigeren om een val of aanrijding te voorkomen. Er is nauw samengewerkt tussen de verdachte en de medeverdachte. De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van een poging tot zware mishandeling. De verdachte wordt veroordeeld tot zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van 2 jaren.

 

Strafrechtadvocaat poging zware mishandeling

Indien u zelf verdacht wordt van poging zware mishandeling kunt u zich laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor poging zware mishandeling direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Amsterdam!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op